Nyttigare raggmunkar



Ingredienser för 4 portioner:
1 dl dinkelsikt
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
8 potatisar
3 msk smör

Vispa samman mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken samt ägg.

Skala potatisen och riv hälften grovt, hälften fint. Blanda ner potatisrivet i smeten.

Hetta upp ett plättlägg eller en stekpanna med smör och stek raggmunkarna några minuter per sida.

Servera med lingonsylt och bacon eller stekt fläskt.


Vi provade detta recept för första gången idag, och det var verkligen jätte gott. Receptet hittade vi i hälsokokboken.


snickerskaka



Inredienser:

Ljus sirap
Kokos (blir gott utan också)
Strösocker
1 burk jordnötssmör
Vaniljsocker
Rice krispies
Blockchoklad

Blanda ihop 2 dl ljus sirap, 1 dl kokos, 1 dl strösocker,1 burk jordnötssmör och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull. Koka ihop allt på svag värme till en smidig massa. Tillsätt sedan 1 liter rice krispies. Tryck ut massan i en passande form. Häll över smält blockchoklad. Ställ in i frysen ca en timme. Sen är det bara att njuta.


Ananaspaj


Ingredienser:

150 gram smör
Socker
Vetemjöl
Bakpulver
vaniljsocker
1 ägg
2 dl creme fraiche
2 brukar krossad ananas

Sätt ugnen på 175 grader.

Pajdeg:
Rör ihop 150 gram smör, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, i msk bakpulver och 1 msk vaniljsocker.
Tryck ut i en pajform.

Fyllning:
Kör gärna ananasen i en mixer, och låt den sedan rinna av.
Rör sedan ihop 1 ägg, 2 dl cremefraiche, 1 dl socker, 1 tsk vanilj socker och ananas.
Häll i fyllningen och grädda mitt i ugnen i 40 minuter.

Servera med vaniljvisp.

Tips: Man kan ju även prova att ha i andra bär eller frukter.


Snabb och fettsnål lasagne

Efter att denna lasagne lagades till min sambo duger ingen annan! Själv föredrar jag faktiskt "original" lasagne :)



För 2-4 pers
400 gr köttfärs
1 burk Dolmino burk av valfri smak
1 paket färska lasagneplattor, ca 400 gr
5 dl lätt/mini creme fraiche
200 gr riven mager ost
50 gr riven parmesan
salt och peppar

1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Stek köttfärsen och krydda om så önskas.
3. Häll i Dolminosåsen och låt det koka upp, ställ den sedan åt sidan.
4. Blanda creme fraiche med den rivna osten och eventuellt kryddor.
5. Lägg ett lager pastaplattor i botten i en ugnsäker form.
6. Dela upp hälften av köttfärssåsen över plattorna.
7. Lägg ett lager av pastaplattor över köttfärssåsen.
8. Dela upp två tredjedelar av creme fraiche & ost blandningen över plattorna.
9. Lägg ett lager pastaplattor över creme fraiche och ostblandingen.
10. Häll sedan över resten av köttfärssåsen.
11. Ett sista lager av pastaplattor och häll över resten av creme fraiche & ostblandningen.
12. Toppa med ett tunt lager av parmesan och lite peppar.
13. Gratinera mitt i ugnen i 20 minuter. För att få en fin färg brukar jag sätta på grillvärme och öka temperaturen lite dom sista 5 minuterna.

Denna lasagne går att smaksätta på många olika sätt, med t.ex fetaost och champinjoner. Eller varför inte med en färskost som är smaksatt med vitlök! Tänk på att lasagne blir som bäst om den får stå och dra 5-10 minuter innan servering. Serveras med en sallad och nygräddad baguette.


Söta muffinsformar

     
     Med dessa härliga muffinsformar så måste väl alla älska att baka?
     Muffinsformarna på bilden kommer från Bluebox.


Smarriga semlor



Idag åt vi såklart semlor, men då vi inte gillar mandelmassa så fick vi lov att hitta andra alternativ. Så den här gången testade vi semlor med vaniljkräm i. Det finns såklart andra alternativ också som tex blåbärskräm. Semlorna på bilden kommer från "cafe bästa bageriet" på Mariatorget. Väl värt ett besök då personalen är extra trevlig och gulliga.


Lövbiff med kalkonbacon



Ingredienser för ca 4-5 port:
1 pkt kalkonbacon
400 g lövbiff
2 påsar blå bands gräddsås
Fryst gräslök


1. Strimla lövbiff och kalkonbacon
2. Koka såsen enligt anvisningarna på påsen
3. Stek lövbiffen, krydda med salt,peppar och grillkrydda
4. Blanda ner kalkonbacon o stek ytterligare en liten stund
5. Häll över såsen och rör om
6. Toppa med lite gräslök

Servera med bulgur,ris eller pasta

Smaklig måltid


Kryddor från änga gård



Änga gård säljer endast ekologiska kryddblandingar. De innehåller inget salt och inga tillsatser. På deras hemsida kan man läsa om vilka maträtter dem olika kryddblandnigarna passar till. Man kan även beställa kryddor från deras hemsida, men kan också köpas på olika marknader. 


Hilltop



Land Ungern
   
Distrikt Neszmély
   
Alkoholhalt 13,5 %
   
Färg Gul färg.
   
Doft Druvig, parfymerad doft med inslag av rosor, aprikos och litchi.
   
Smak Torr, druvig, parfymerad smak med inslag av litchi, fläder, papaya och rosor.
   
Användning Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, eller till exotiskt kryddade rätter av fisk eller kyckling, gärna med inslag av tropisk frukt.

Källa: systembolaget.se

Detta vin är en nyfunnen favorit med sin söta smak!
Betyg: 3,5 av 5


Hallon semi freddo



Denna glass gjorde vi efter leilas recept på lingonsemifreddo från recept.nu. Men vi bytte ut lingonsylten till hallonsylt, då vi tyckte att det skulle passa bättre till en efterrätt. Glassrånen köpte vi i fyrpack för ca 40 kr/paket. Chokladsåsen ovanpå är gjord av smält choklad och grädde. Vill man ha mer smak på chokladsåsen så kan man smaksätta med lite kaffe eller apelsinlikör. Som kronan på verket toppade vi med minimaränger.

Vi var väldigt nöjda med resultatet, men nästa gång kommer vi använda mer hallonsylt.


Keso med smak av päron och vanilj


Den här keson råkade vi hitta i mjölkhyllan på coop, och tänkte att vi skulle prova den till en fruktsallad. Sagt och gjort, det passade perfekt med vaniljsmaken till den söta frukten. Dessutom mycket nyttigare än vaniljsås.

Fruktiga hälsningar/ Anneli & Katja


Glada gubben för dina örter



Dessa undebara krukor kommer från innerum.


Välkommen!

Kul att du har hittat hit! I denna blogg har vi tänkt tipsa om allt från restaurangtips till egna påhitt. Det kommer även bli en hel del drinktips och baktips. Skicka gärna egna tips och recept så även vi får chansen att prova! :D



Med kokande hälsningar/ Anneli & Katja


RSS 2.0