Frozen cheesecake
Den här underabara cheesecaken bjöds det på, på ett dop jag var på i helgen. Jag frågade självklart efter receptet, och åkte genast hem och bakade.
Ingredienser
3 ägg
1 dl socker
200 gram philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
digestivkex
Börjar med att sära äggulorna och vitorna från varandra.
Rör eller vispa ihop äggulorna, sockret och philadelphiaosten.
Vispa upp äggvitorna.
Vispa upp grädden
Rör ihop allting. Tillsätt vaniljsocker och salt.
Smöra en form. Lägg smulat digestivkex i botten, häll över smeten och toppa med ännu mera smulat digestivkex.
Låt stå i frysen 4 timmar!
Baka och njut!
Krämig pastasallad med kassler eller kyckling&bacon
Recept 5-6 port
1 paket sprialmakaroner
2 st mini cremefraiche
Pesto
1 rödlök
1 paprika
1 gurka
1 liten burk majs
Kassler eller kyckling&bacon/skinka
Koka pastan enligt anvisningarna. Häll av vattnet, rör ner creme fraiche och ca 3-5 msk pesto.
Hacka alla grönsakerna och kasslern eller kycklingen. Rör ihop alltsammans till en härligt fräsch och somrig pastasallad.
Citron & Marängpaj
Pajdeg
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
2 msk kallt vatten
Blanda och knåda ihop alla ingredienser till pajdegen. Platta ut i en kallskjöld pajform.
Förgrädda i 200 grader i ca 15 minuter mitt i ugnen.
Fyllning
Ca 1 dl lemoncurd
Rivet skal av en halv citron
Lite pressad saft ur en halv citron
ca 6 msk vaniljpulver
I burk kesella
Vispa ihop vaniljpulver och lite citronsaft till en ganska tjock kräm. Tillsätt kesella, lemoncurd
och rivet citronskal.
Maräng
4 äggvitor
6 msk socker
Vispa upp äggvitorna till hårt och styvt skum. Blanda i sockret och vispa en stund till.
Häll i fyllningen i pajskalet och bred marängen ovanpå. Grädda på den nedre delen av ugnen
i 175 grader i ca 8 minuter till marängen fått en fin färg.
Serveras med lite vaniljvisp.
Bacon & Broccolipaj
Den här pajen åt vi första gången hos en kär kusin till oss. Vi blev helt förälskade och bad såklart om receptet.
Recept
Deg:
75 g margarin
3 msk kesella
2 dl vetemjöl
1/2 grahamsmjöl
Rör ihop alla ingredienser. Vill du ha ännu nyttigare pajdeg så kan du byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen 10 minuter i 200 grader.
Fyllning
Broccoli
2-3 morötter
1-2 pkt bacon
Fyll ev. ut med lite skinka
2-3 ägg
2-3 dl mjölk
Koka broccoli och morötter mjuka. Knaperstek bacon. Gör äggstanning med ägg och mjölk. Lägg allting i pajformen. Toppa med riven ost och lite timjan.
Grädda mitt i ugnen, 40-45 min i 175 grader
Ben & Jerry´s nya pinnglass
Provade den nya pinnglassen från Ben & Jerry. Läste att den skulle innehålla kakdeg och tänkte direkt att den måste testas. Den va god, men lite för mäktig att bara äta när man är sugen på nåt sött. Alla smaker som fanns i den föll inte mig i smaken tyvärr. Kakdegen smakade inte lika gott i verkligheten som i mitt huvud. Den får godkänt, men inte mer.
ICA Selection Cookie Caramel
Glassgalna som vi är, så har vi såklart provat andra sorter också. Icas selection cookie caramel är också en nyfunnen vän.
Ben & Jerry´s half baked
Eftersom att vi älskar ben & jerry´s glass så har vi bestämt oss för att smaka oss igenom hela sortimentet. En ny favorit är smaken half baked. Innehållet består av vaniljglass och kakdeg.
Dolly´s saloon steakhouse
En mysig restaurang inredd i vilda västern stil. Läget är verkligen perfekt, restaurangen ligger
mitt emot skanstulls tunnelbana och ser väldigt välkomnande ut.
Plats: Götgatan 85A, Skanstull
Meny: Kött och kyckling i riktig steakhouse anda. Och så de självklara tillbehören som t.ex coleslaw och salsa.
Personal: Svensk/engelsk talande personal som är trevliga och service inriktade.
Priser: Ganska överkomliga priser. En kött/kyckling rätt kostar runt 200 kr.
Toalett: Separata och välstädade toaletter.
Vi beställde in en förätt för två som bestog av krispiga skivor av potatis med tillhörande dipp. Det både såg trevligt ut och smakade gott.
När man beställer kyckling får man bestämma om man vill ha en hel eller en halv kyckling. Så det gäller att inte vara kräsen, men det smakade riktigt bra med alla tillbehör som var självvalda.
Många i sällskapet beställde in en kötträtt som bilden ovan. Alla beställde medium/well done. Tyvärr så blev de flesta väldigt besvikna, då köttet inte alls nådde upp till förväntingarna. Köttet var rått och hade nog inte ens sett stekpannan.
Helhetsintryck
Mycket trevlig atmosfär och charmiga menyer. Det var också trevlig att man kunde se rakt in i köket där kocken tyvärr inte alltid gjorde det han skulle. Maten nådde tyvärr inte upp till förväntningarna som byggdes upp under tiden vi väntade på den. Om vi skulle återvända? Ja, för en drink eller två, men inte för matens skull.
Betyg: 2,5 av 5
Howdy!
Tacopaj
En helt underbar paj som gärna serveras med en sallad.
Steg 1: Pajdej
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
50 g margarin
1 1/2 dl mjöl
eller pajmix =)
Steg 2: Fyllning
500 gram köttfärs
1/2 gul lök
1 påse tacomix
1 dl vatten
Steg 3: Såsen ovanpå färsen
2 dl creme fraiche
ev. 4 msk majonnäs
1 krm vitpeppar
ev. vitlök
2 dl riven ost
1/2 burk tacosås
Gädda 30 min i ugnen ( 200 grader)
Ost och Skinksallad
Ost och Skinksallad
Sallad går ju att variera i oändlighet. Denna sallad äter vi ofta hemma hos oss och den innehåller:
1 tomat
½ gurka
2 kokta ägg
300 gr pasta av valfri sort
100 gr majs
120 gr kidneybönor
80 gr purjolök
200 gr rökt skinka
250 gr ost
1 valfri salladsdressing som blandas med olja & vatten.
Hacka allt och häll i en skål. Häll i dressingen och blanda om. Servera gärna med baguette och hemmagjord vitlöksdressing!
Chokladmuffins
Grundrecept på chokladmuffins
15-20 st
50 gr margarin
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
1 ½ dl socker
2 msk kakao + 1 msk vaniljsocker
½ - 1dl vatten eller mjölk
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats i en skål.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Rör ner mjölblandningen.
6. Rör ner smöret.
7. Rör ner vatten eller mjölk.
8. Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i 8 minuter.
Smaskens! Nästa gång stoppar jag i hackad choklad :)
Nyttigare raggmunkar
Ingredienser för 4 portioner:
1 dl dinkelsikt
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
8 potatisar
3 msk smör
Vispa samman mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken samt ägg.
Skala potatisen och riv hälften grovt, hälften fint. Blanda ner potatisrivet i smeten.
Hetta upp ett plättlägg eller en stekpanna med smör och stek raggmunkarna några minuter per sida.
Servera med lingonsylt och bacon eller stekt fläskt.
Vi provade detta recept för första gången idag, och det var verkligen jätte gott. Receptet hittade vi i hälsokokboken.
snickerskaka
Inredienser:
Ljus sirap
Kokos (blir gott utan också)
Strösocker
1 burk jordnötssmör
Vaniljsocker
Rice krispies
Blockchoklad
Blanda ihop 2 dl ljus sirap, 1 dl kokos, 1 dl strösocker,1 burk jordnötssmör och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull. Koka ihop allt på svag värme till en smidig massa. Tillsätt sedan 1 liter rice krispies. Tryck ut massan i en passande form. Häll över smält blockchoklad. Ställ in i frysen ca en timme. Sen är det bara att njuta.
Ananaspaj
Ingredienser:
150 gram smör
Socker
Vetemjöl
Bakpulver
vaniljsocker
1 ägg
2 dl creme fraiche
2 brukar krossad ananas
Sätt ugnen på 175 grader.
Pajdeg:
Rör ihop 150 gram smör, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, i msk bakpulver och 1 msk vaniljsocker.
Tryck ut i en pajform.
Fyllning:
Kör gärna ananasen i en mixer, och låt den sedan rinna av.
Rör sedan ihop 1 ägg, 2 dl cremefraiche, 1 dl socker, 1 tsk vanilj socker och ananas.
Häll i fyllningen och grädda mitt i ugnen i 40 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Tips: Man kan ju även prova att ha i andra bär eller frukter.
Snabb och fettsnål lasagne
Efter att denna lasagne lagades till min sambo duger ingen annan! Själv föredrar jag faktiskt "original" lasagne :)
För 2-4 pers
400 gr köttfärs
1 burk Dolmino burk av valfri smak
1 paket färska lasagneplattor, ca 400 gr
5 dl lätt/mini creme fraiche
200 gr riven mager ost
50 gr riven parmesan
salt och peppar
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Stek köttfärsen och krydda om så önskas.
3. Häll i Dolminosåsen och låt det koka upp, ställ den sedan åt sidan.
4. Blanda creme fraiche med den rivna osten och eventuellt kryddor.
5. Lägg ett lager pastaplattor i botten i en ugnsäker form.
6. Dela upp hälften av köttfärssåsen över plattorna.
7. Lägg ett lager av pastaplattor över köttfärssåsen.
8. Dela upp två tredjedelar av creme fraiche & ost blandningen över plattorna.
9. Lägg ett lager pastaplattor över creme fraiche och ostblandingen.
10. Häll sedan över resten av köttfärssåsen.
11. Ett sista lager av pastaplattor och häll över resten av creme fraiche & ostblandningen.
12. Toppa med ett tunt lager av parmesan och lite peppar.
13. Gratinera mitt i ugnen i 20 minuter. För att få en fin färg brukar jag sätta på grillvärme och öka temperaturen lite dom sista 5 minuterna.
Denna lasagne går att smaksätta på många olika sätt, med t.ex fetaost och champinjoner. Eller varför inte med en färskost som är smaksatt med vitlök! Tänk på att lasagne blir som bäst om den får stå och dra 5-10 minuter innan servering. Serveras med en sallad och nygräddad baguette.